Szitha – család

 

A Szitha családnév eredetét homály fedi, a családi legendárium szerint a ma Erdélyben található Szita településnek megfelelő birtokot még II. Endre király adományozta keresztes vitézének, majd később róla kapta a község a nevét. Ezt azonban nem bizonyítja semmilyen írásos bizonyíték.

 

A Szitha – család birtokában lévő legértékesebb irat 1606-ból származik. E szerint Bocskai István erdélyi fejedelem 1606. szeptember 8-án állította ki címereslevelét, hősiesen harcoló hajdúi, hadházi Mérghes Márton és Szitha János részére. A két férfi egymással rokonságban álltak, unokatestvérek voltak. II. Mátyás király – ezt az oklvelet, s a nemesítést megerősítendő - adta ki 1610. évi címereslevelét szintén a Szitha – család részére. A család címere alapján – zöld halmon nyugvó páncélos kar, kezében kardot tartva piros szívet döf át – székely eredetű, a címer ugyanis megegyezik Háromszék vármegye címerével.

A Szitha – család felmenői a következő századok nehézségeivel is szembenéztek, s azokban tevékenyen részt vettek, így például harcoltak az 1848-1849-es forradalomban és szabadságharcban.

Az 1606-os címereslevél szerint Bocskai a Nyírségben, Kemecsén, a Ludastó dűlőben adományozott tanyát örök tulajdonul a Szithák részére. A család a későbbiek folyamán tovább gyarapította a birtokot, hiszen a család felmenői között nem csak kitűnő vitézek, hanem gondos gazdák is voltak.

Bocskai István adománya:

 

 


 

 

II. Mátyás adománya:

 

Elérhetőség

Kállay Gyűjtemény

4400 Nyíregyháza
Széchenyi u. 1. II/8.


Telefonszám:

+36 42-310-566

 

E-mail cím:

info@kallaygyujtemeny.hu

 

Facebook:

 

Nyitva tartás:

Hétfőtől - csütörtökig:

8-16 óráig

Pénteken:

8-14 óráig