Adományok

 

Új adományok és tárgyak a Kállay Gyűjteményben

 

A 2013-as év a várakozásoknak megfelelően telt a Kállay Gyűjteményben. Munkatársaim revíziózták a Nyíregyházi Városi Letét teljes anyagát, körülbelül 600 raktári revízió során előkerült új anyag került beleltározásra. Körülbelül 15%-kal sikerült növelni a Gyűjtemény látogatottságát, ami így átlépte a 300-es határt. Körülményeinkhez képest az emelkedés jónak mondható, kollégáinkkal a célunk az 5000 fő/ év látogatottság elérése a következő évben.

Szerencsére egyre többen ismerik gyűjteményünket, az itt őrzött anyagot, és egyre többen tudják, merre is kell keresniük a Kállay Gyűjteményt. Természetesen tudjuk, hogy ez még a városlakók kisebb százaléka, de célunk az, minél szélesebb körben ismerjenek meg bennünket és azt a tárgyiasult értékrendet, amit a kis múzeum és mi, benne dolgozók is képviselünk.

Ebben az évben voltunk 20 évesek, ez alakalommal egy filmet csináltattunk, amelyben a két évtized rövid történetével ismerkedhetnek meg. Megszólalt benne többek között a Gyűjtemény első igazgatója Lakatos Sarolta is.

Egy múzeumnak, vagy egy közérdekű muzeális gyűjteménynek, mint amilyenek mi is vagyunk egyik létkérdése az: mennyire tud gyarapodni évről-évre tárgyainak számát tekintve. Mivel komoly pénzösszegek nem állnak rendelkezésünkre hagyatékok vásárlására, ezért gyarapodásunk az önzetlen adományozó-kedven alapul.

Szerencsénkre az adományozás, mint erkölcsi norma sok emberben él. Az hogy a Kállay család tagjai évről-évre újabb és újabb anyagot hoznak haza, mi már megszokhattuk. Ez évben Kállay Miklós (dr Kállay Kristóf gyűjteményalapító kisebbik fia) Rómából, többek között, egy 1956-ban, az olaszok által Magyarországról, Magyarországon forgatott filmtekercset adott nekünk. Kállay Dénes Göttöngenből (Kállay Andrásnak, Kállay Miklós miniszterelnök legkisebb fiának, fia) két 17. századi metszettel lepett meg minket. Kállay Kristóf (dr. Kállay Miklós, a Miniszterelnök középső fiának, fia) segítségével került Nyíregyházára egy eddig nem teljesen ismert Kállay-ág megmaradt hagyatéka, ami több száz darab iratot rejtett magában.

 

 

Ezeket az adományokat tetézte, hogy most az év végén Liptay Jenő egyik oldalági leszármazója. Liptay Jenő az Osztrák-magyar-Monarchia, illetve a Horthy Korszak kiváló gazdasági szakembere, bashalmi, nyírpazonyi (Berta-szőlőtelep) birtokos, nyíregyházi polgár (Kálvin téri palotája az egyik legszebb volt a városban), 1925-től magyar királyi gazdasági főtanácsos volt. A Budapesten élő hölgy, a Kállay Gyűjteménynek adományozta Liptay Jenőnek és feleségének 50. éves házassági évfordulójára készített aranyozott-ezüst díszkoszorúját, és Liptay 1934-es halálakor, temetésére készített és ott énekelt megzenésített, szecessziós paszpartuban lévő, keretezett verset.

 

 

 

Kollégáim pedig év végéig elvégzik annak a több, mint ezer tárgyból álló letéti anyagnak a számbavételét és listázását, ami a jövő év tavaszán kerül bemutatásra.

Nagyon köszönjük mindenkinek az adományokat, látogatóinknak a látogatást.

Ezúton is kívánok munkatársaim és magam nevében is, a közelgő ünnepekre tekintettel, mindenkinek Áldott Karácsonyt és nagyon boldog, sikeres Újévet!

Kelt a Kállay Gyűjteményben, 2013. november 20-án

Dr. Ulrich Attila

Igazgató

Kállay Gyűjtemény

Elérhetőség

Kállay Gyűjtemény

4400 Nyíregyháza
Széchenyi u. 1. II/8.


Telefonszám:

+36 42-310-566

 

E-mail cím:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Facebook:

 

Nyitva tartás:

Hétfőtől - csütörtökig:

8-16 óráig

Pénteken:

8-14 óráig