+36 42 310 566 +36 30 096 9158    info kukac kallaygyujtemeny pont hu

4400 Nyíregyháza

Bessenyei tér 15.

Nyitvatartás: Kedd - Vasárnap: 9:00 - 17:00

Hétfőn zárva.

Kiállítás

Fények és színek
Fények és színek

Fények és színek 

Dr. Karakó Lászlóné Antalóczi Erzsébet festménykiállítása

2023. 01. 26. - 02. 24.

Szerencsen születtem, gyermekéveimet Tokajban töltöttem. Itt jártam általános iskolába, majd a Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola óvónőképző tagozatára.

A képzőművészet, a rajz és a festés szeretetét középiskolai tanárom, Tenkács Tibor festőművész - rajztanár plántálta belém.

1979-ben a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán tanító diplomát szereztem rajz- pedagógia szakkollégium szakon. Még ebben az évben férjhez mentem, és férjem szülőfalujában, Gávavencsellőn telepedtünk le. Azóta is itt élünk, itt alkotok.

1980 szeptemberétől nyugdíjba vonulásomig a gávavencsellői Rakovszky Sámuel Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában oktattam.

Iskolánkban 2002-től indítottuk be az alapfokú művészeti képzést. Kezdetben a színművészeti tanszak munkájában vettem részt, majd 2 év után a képzőművészeti tanszak tanára lettem, miközben rajzot tanítottam a felső tagozaton is. Nagy kihívásnak tekintettem, hogy községünk méltán elismert művész- rajztanára, Kerülő Ferenc nyomdokaiba léphettem. Szaktárgyában és a festészetben elért eredményei ösztönzőleg hatottak pedagógiai munkámra, alkotói munkásságomra, s a mai napig példaképemnek tekintem.

2006-ban a Nyíregyházi Főiskola rajz szakán rajztanári diplomát szereztem, majd 2011-ben okleveles vizuális - és környezetkultúra szakos tanári diplomát vehettem át.

Itt ismerkedtem meg a képzőművészet, a festészet technikáival, amelyek közül az olajfestés állt hozzám a legközelebb, amelyet 2005 óta képeim festésénél is alkalmazok. Tudásomat autodidakta módon gyarapítom, fejlesztem. Online festő és rajztanfolyamokat végzek, internetes képzőművészeti csoportok tagja vagyok.

Az itt látható alkotások az elmúlt 5 évben festett képeimből adnak ízelítőt, amelyeket „Színek és fények” címmel rendeztem csokorba. Tájképeimet és csendéleteimet is a napszakok, az évszakok változó sokszínűsége, fény és árnyjátéka, a természet szépsége inspirálta. A tájat itt-ott a benne élő állatokkal, emberrel festem meg, de megörökítem az ember és állat meghitt együttlétét is.

Alkotói munkám során nagy hatással voltak, vannak rám gávavencsellői festőművészek, akiket példaképeimnek tekintek: Földessy Imre, Háziné Szikora Éva, Kerülő Ferenc. 


A kiállításmegnyitóról itt olvashatnak.