+36 42 310 566 +36 30 096 9158    info kukac kallaygyujtemeny pont hu

4400 Nyíregyháza

Bessenyei tér 15.

Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 09:00-17:00.

Hétvégén: zárva. 2022. december 1-jén zárva.

Kiállítás

Históriás ének - Életképek a hódoltság korából - Szepessy Béla kiállítása
Históriás ének - Életképek a hódoltság korából - Szepessy Béla kiállítása

Históriás ének - Életképek a hódoltság korából - Szepessy Béla grafikusművész kiállítása

2022. május 12. - 2022. június 19.


"Nagyjából az 1600-as évek második feléről ad egyfajta korrajzot a kiállítás. A képeimmel olyan városoknak állítok emléket, amelyek a tizenhetedik századi magyar kulturális életben meghatározók voltak. Ez nagyjából a mai Felvidékre és Erdélyre terjed ki.


Az említett időben jelent meg a Magyar Simplicissimus című könyv, aminek Wrocławban, az egykori Boroszlón született, német anyanyelvű főhőse elvetődik az akkori királyi Magyarország és Erdély területére, és különféle izgalmas kalandokba keveredik.


Ahogy leírta a városokat, Lőcsét, Eperjest, Nagyváradot, elgondolkodtatott, hogy a magyar kultúra ezeken a helyeken szinte sértetlen maradt, s vitte tovább a mai korba azokat az értékeket, melyek számunkra iránymutatók. A furcsaságát az adja az egésznek, hogy ezek a területek ma már nem tartoznak hazánkhoz, mégis ezeknek köszönhetjük, hogy a magyar kultúra fennmaradt."  (Szepessy Béla)


A kiállításban linómetszetek, fametszetek, toll- és ecsetrajzok, valamint két nagyobb méretű akvarell kerültek. Olyan különleges grafikák is láthatók, amelyeket speciális selyemre nyomtatott a művész.


Históriás Ének kiállítás