+36 42 310 566 +36 30 096 9158    info kukac kallaygyujtemeny pont hu

4400 Nyíregyháza

Bessenyei tér 15.

Nyitvatartás: Kedd - Vasárnap: 09:00-17:00.

Hétfőn zárva.

Kiállítás

"Ahol az ősök útja eggyé válik a jelennel" - Koszta Zoltán bőrműves kiállítása

"Ahol az ősök útja eggyé válik a jelennel" - Koszta Zoltán bőrműves kiállítása

2021. 09. 24. - 2021. 10. 24.

Lélekből alkotó embernek tartom magam, éppen ezért nem csak rekonstrukciókat készítek, hanem a munkáim során az Ősi-magyar formai és díszítőművészetet felhasználva újjá teremtem a bőr viseleteket. Legyen az akár egy egyszerű tarsoly, viselet kiegészítő, vagy teljes bőr vértezet.

 

Valamennyi munkám egyedileg készül, s mind kedves a számomra. Egy részükben követem az ősi magyar motívumkincset, más részükben visszakanyarodom egészen az emberi civilizáció bölcsőjéig, a görög-római kultúrkörig. Bőrmunkáim tematikája egyben szemléletem és technikám fejlődésének mutatója is, bár a portfólió – az egyéni igények alapján – folyamatosan gazdagodik, árnyalódik.

 

A KÉZMŰVES HITVALLÁSA

Célom, hogy munkáimon keresztül mások is betekintést nyerhessenek a több ezer évet átölelő ősi-magyar tárgyi kultúra és díszítő művészet sokszínűségébe. Soha nem másolatot készítek, hanem igyekszem minden munkámba beleadni a saját lelkemből fakadó motívumokat. Meggyőződésem, hogy az alkotó munka ettől válik igazán élővé, és adja át azt a szellemi töltetet, amire hivatottak vagyunk. Aki erre nyitott, garantáltan lélekben is gyarapodhat. Éppen ilyen megfontolásból kizárólag kézzel dolgozok, faragok és varrok, valamint az alapanyagokat is nagy gondossággal válogatom össze. Ennek az alaposságnak köszönhető, hogy számos munkám iparművészeti minősítést kapott. Ami ezen felül pedig hatalmas megtiszteltetés, hogy munkásságom a Nemzeti Értéktár megyei szintjére is fölkerült. Számtalan kiállításon és programon vettem részt eddig, és ezután is készséggel teszek eleget a felkéréseknek és meghívásoknak.